sobota, 30 marca 2013

Posted by jinson on 13:49 1 comment


Dziś mam dla Was
przepis na ciasto Rafaello czyli pyszny kokosowy deser na zimno. Moją ulubioną wersję ciasta Rafaello bez pieczenia przygotowuję na herbatnikach.

Składniki:
  • 7 opakowań herbatników
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dkg masła
  • 25 dkg wiórek kokosowych
  • 25 ml spirytusu

Do 1/2 szklanki mleka dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie roztrzepujemy. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem, podczas wrzenia dodajemy wcześniej przygotowane mleko z mąką i żółtkami. Ciągle mieszamy i gotujemy aż otrzymamy budyń. Mało ucieramy mikserem, dodając stopniowo po 1 łyżce schłodzonego budyniu. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i spirytus. 

W formie wykładamy papier do pieczenia, na nim rozkładamy warstwę herbatników, następnie wykładamy masę budyniową, kolejną warstwę herbatników, masy, herbatników, masy i znowu herbatników. Na wierzch wykładamy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto Rafaello podajemy na zimno.


Rafaello bez pieczenia na herbatnikach
Rafaello bez pieczenia na herbatnikach
Reakcje:

1 komentarze:

Dodaj swój komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...