sobota, 30 marca 2013

Posted by jinson on 14:57 No comments

Dziś mam dla Was przepis na tort czekoladowo-bananowy. Jest to pyszny tort bananowy z galaretką podawany na zimno. Polecam na imprezę urodzinową dla dziecka i nie tylko!

Składniki

Ciasto:
  • 6 jaj
  • 30 dkg cukru
  • 10 dkg masła topionego
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Placek robimy jak biszkopt. Białka ubić, dodawać po jednym żółtku i łyżce cukru.  Ucierając dodajemy mąkę, roztopiony tłuszcz i kakao. (Lepiej piec 2 placki z połowy porcji)

Masa:
  • 1 banan
  • 2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka)
  • Cukier
  • 1 margaryna
Banan kroimy i wrzucamy do garnka, uzupełniamy wodą do 0.5l objętości, miksujemy i gotujemy z dodatkiem cukru (wg przepisu na budyniu). Dodajemy rozmieszany w szklance wody budyń i gotujemy. Studzimy. (Budyń do masy można gotować  na mleku lub wodzie).
Ucieramy margarynę z łyżką cukru, dodajemy po łyżce budyniu ciągle ucierając.

Galaretka:
  • 2 galaretki żółte
  • 2 banany
  • 1 łyżka cukru
2 galaretki (smak wg uznania) rozpuszczamy w szklance wody. Do osobnego naczynia kroimy 2 banany, dodajemy  cukier, uzupełniamy wodą do objętości ok 600 ml. Miksujemy. Gdy galaretka wystygnie dodajemy ją do przecieru bananowego, gdy zaczyna tężeć dajemy na wierzch placka.
Przekładamy: placek > masa > placek >galaretka.

Brzegi i wierzch tortu czekoladowo-bananowego smarujemy resztą masy, wierzch posypujemy startą czekoladą.

Tort czekoladowo bananowy
Tort czekoladowo bananowy
Reakcje:

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dodaj swój komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...