środa, 27 listopada 2013

Posted by jinson on 15:24 3 comments
Ciasto na pizze włoską

Dziś przedstawiam nowy, moim zdaniem najlepszy przepis na ciasto na pizzę włoską. Nowa wersja różni się od poprzednio zaprezentowanej dodatkiem semoliny, dzięki której ciasto jest bardziej elastyczne, chrupiące i aromatyczne. Oto cienkie ciasto na prawdziwą, tradycyjną włoską pizze!

Składniki: 
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej - typ 750/850
  • 1 szklanka semoliny (mąki z pszenicy durum)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru
Przepis na włoską pizzę
Do naczynia wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy dokładnie i pozostawiamy na 5-10 minut, po czym dodajemy mąkę chlebową, semolinę, oliwę, sól oraz mieszamy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, gdy podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny). W tym czasie przygotowujemy i kroimy dodatki do pizzy. Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 260 stopni, a na blaszce posmarowanej olejem formujemy ciasto pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wykładamy sos pomidorowy, dodatki i pieczemy około 10 minut. Smacznego!


Ciasto na pizze włoską
Ciasto na pizze włoską
Reakcje:

3 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis na ciasto, zwykle stosowałam nieco inny, ale następny razem wypróbuję ten :)
    zakatekradosci

    OdpowiedzUsuń
  2. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...