środa, 12 lutego 2014

Posted by jinson on 18:00 3 comments

Muffinki z bananami i czekoladą przygotowuję najczęściej według kultowego przepisu Nigelli Lawson. Babeczki pięknie rosną, są przepyszne, wilgotne, miękkie i nie przesłodzone. 

Składniki na 12 muffinek:
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mlecznej lub białej czekolady
Rozgniatamy banany na gładki mus i odstawiamy. Do miski wlewamy olej i ubijamy z jajkami na gładką masę. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie dodajemy bananowe puree i wszystko razem miksujemy. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczki czekoladę i mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w piekarniku  rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. 


Muffinki bananowe z czekoladą
Muffinki bananowe z czekoladą
Reakcje:

3 komentarze:

Dodaj swój komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...