piątek, 7 lutego 2014

Posted by jinson on 10:54 1 comment

Dziś mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe. Zanim spróbowałam nazwa brzmiała dla mnie dość kontrowersyjnie, jednak okazuje się, że marchew była używana jako składnik wypieków już w czasach średniowiecza. Jest ona bowiem jednym z warzyw o najwyższej zawartości cukru. Ciasto marchewkowe cieszy się ogromną popularnością w Wielkiej Brytanii oraz Stanach Zjednoczonych, gdzie dostępne jest niemal w każdej kawiarni, restauracji i cukierni. Tort marchewkowy jest natomiast znanym, regionalnym daniem w Szwajcarii. 

Składniki:
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody wymieszana z łyżką śmietany
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 1 szklanka pokrojonego ananasa z puszki
Jaja, cukier i olej miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto marchewkowe pieczemy w foremce keksówce przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciasto powinno mieć miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy pokrojone w kwadraty.

Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak jeśli chcemy je czymś wzbogacić to proponuję polać je lukrem, polewą serową lub pospać orzechami. Jeśli uwielbiamy słodkości z masami można pokusić się o ciasto marchewkowe z kremem. Gdy znajdę przepis na dobry krem na pewno zamieszczę go na blogu ;)

Macie ochotę na ciasto marchewkowe wegańskie? Wystarczy, że jajka zastąpimy wegańskim zamiennikiem lub je pominiemy.


Przepis na ciasto marchewkowe
Przepis na ciasto marchewkowe
Reakcje:

1 komentarze:

Dodaj swój komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...