środa, 10 września 2014

Posted by jinson on 18:48 8 comments

Dziś mam dla Was dobry i prosty przepis na zupę a'la strogonow z kurczaka. Danie jest bardzo sycące i stanowi doskonałą propozycję na chłodniejsze dni. Prezentowana zupa boeuf strogonow to nic innego jak smaczna zupa gulaszowa z ogórkiem kiszonym i pieczarkami. Mięso wołowe występujące w wersji tradycyjnej zostało tutaj zastąpione drobiowym. 

Składniki:
  • 40 dkg piersi z kurczaka
  • 1-2 papryki
  • 40 dkg pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 litry bulionu

Kurczaka kroję w kostkę i podsmażam na oleju. Wrzucam mięso do bulionu i gotuję na małym ogniu. Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski i cebulę w kostkę. Warzywa mieszam i podsmażam przez kilka minut. Następnie wrzucam je do wywaru i gotuję całość przez 20 minut. Ogórki kiszone kroję w tym czasie w kosteczkę. Po upływie wyznaczonego czasu dodaję do zupy ogórki oraz koncentrat, mieszam i gotuję jeszcze 20 minut. Pod koniec dodaję śmietanę.



Zupa strogonow z kurczakiem
Zupa strogonow z kurczakiem
Reakcje:

8 komentarze:

  1. może to rzeczywiście fajny pomysł na chłodne dni :) na pewno przynajmniej raz spróbuję :)
    dwór

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się z komentarzem :) idealne danie na zimowe wieczory przeprowadzki

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne ;) i to może być mega smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznego :) Zima minęła, a ja nadal uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. na taka mroźną pogodę idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...